Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Betegségek képes leírás - Berni pásztorkutya.tlap.hu
részletek »

Betegségek - Berni pásztorkutya.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: bernipasztor.tlap.hu » Betegségek
Keresés
Találatok száma - 4 db
Állati bajok

Állati bajok

Aki állatot tart, sokszor kerül olyan helyzetbe, hogy gyógyszert vagy valamilyen táplálék-kiegészítőt, vitamint kell tablettaként a házi kedvencnek beadni. Gyakran valamilyen folyadék formájában kell az orvos által felírt szert a kutyával megitatni. A különböző gyógyszerbeadási módok sokszor bizony fejtörést okoznak a gazdiknak, hiszen kedvenceink nagyon ügyesen tudnak túljárni a gazdik eszén, ha gyógyszerbevételről van szó. Képesek akár hosszú percekig szájukban a nyelvük alatt tartani a tablettákat, és amikor a gazda nem figyel oda, gyorsan kiköpni. Mik a legbiztosabb gyógyszerbeadási taktikák? Ezeket próbáltuk az alábbiakban összeszedni. Vannak olyan egészségügyi problémák, amelyek utókezelését otthon végezhetjük el. Természetesen az otthoni gyógykezelésnél az állatorvos utasításai szerint kell eljárni. Amennyiben állatorvosunk külön útmutatót nem ad az adott készítményhez, mindig a gyógyszer dobozán található tájékoztatást vegyük figyelembe. Ha a gyógyszerrel kapcsolatban kérdésünk van, forduljunk az állatpatikákban dolgozó szakemberekhez bizalommal. A legtöbb gyógyszernél a testtömeg-kilogrammra vonatkoztatva adják meg a beadandó mennyiséget, így először is meg kell mérni kutyánk súlyát. Ha kiszámoltuk a beadandó gyógyszer mennyiségét, nincs más hátra, be kell adnunk az állatnak.

Diszplázia

Diszplázia

Minden gyanús mozgászavar, ill. hirtelen kialakult sántaság esetén leghelyesebb állatorvoshoz fordulni. Semmiképp sem javasolt otthon található fájdalomcsillapítókat adni a kutyának. Egyrészt az ember esetén használt fájdalomcsillapítók nagy része súlyos gyomorfekélyt okozhat a kutyák esetén, másfelől bizonyos végtagsérülések esetén (pl. csonttörések, porcsérülések) kifejezetten káros lehet a fájdalomcsillapítók folyamatos használata. Ugyancsak helytelen, ha a tulajdonosok a kutya tenyésztőjét felhívva próbálnak megoldást találni a problémára adott 'jó tanácsokkal'. A tenyésztők egy részének lehet ugyan több-kevesebb tapasztalata a saját ill. tenyésztőtársaiktól hallott történetek alapján a kutyáik sántaságát illetően, de a lelkiismeretes tenyésztő úgyis állatorvoshoz, vagy specialista állatorvoshoz irányítja a sánta kutyát. Az állatorvosi vizsgálat után eldől, hogy enyhébb sántaságok esetén 'megúszhatjuk' egy injekció és/vagy gyógyszerkúrával és pihentetéssel, vagy szükség van további röntgenes kivizsgálásra, esetleg speciálisan ortopédiával foglalkozó állatorvoshoz irányít állatorvosunk.

Jellemző betegségek

Jellemző betegségek

Összeállításunk nem teljes, illetve ezek között sem mindegyik gyakori a kutyákban. A viszonylag sűrűbben előforduló betegségeket kiemeltem: - Nem fertőző agyhártyagyulladás (Aseptic Meningitis) - Daganat (Bloat) - Rák (Cancer) - Diszpláziák: - könyök (Elbow Dysplasia, ED) - váll (Osteochondritis Dissecans, OCD) - csípőízületi (Hip Dysplasia, HD) - sokízületi gyulladás (Osteoarthritis) - Csonthártyagyul ladás (Panostitis, Pano) - Epilepszia (Epilepsy) - Kóros vérzékenység (Von Willebrand's Disease) - Szembetegségek: - Zöldhályog (Glaucoma) - Retinasorvadás (PRA) - Retinadiszplázia (RD) - Szemhéj befordulás (Entrópium, Entropium) - Szemhéj kifordulás (Ectropium, Ektropium) - Cataracta - harmadik szemhéj előesés (Harder-mirigy) - Allergiák (Allergy) - Köldöksérv Nem 'betegség' ugyan, de sajnos nagyon gyakori a gyomorcsavarodás.

Kutyabetegségek

Kutyabetegségek

A bolhák világszerte közismert élősködők. Népes családjuk összesen 1750 fajt számlál, ebből hazánkban mintegy 82 típussal képviseltetik magukat. Testhosszuk fajtól függően változik, 1-6 mm-ig terjed. A nagyobb melegvérű állatokon a testesebbek, míg a kisebbeken az apróbbak lelnek gazdára. Az embert leginkább közepes termetűek, a kutya és a macska bolhái kínozzák. Emberpróbáló feladat elcsípni a parazitát, ugyanis a kemény kitinvázba burkolózott rovar feltűnően lapos, így az alkalmi vadász körmei elől a bőrfelszínhez simul, s egy óvatlan pillanatban elpattan. A megnyúlt harmadik végtagjuk kitűnő ugróláb, csípői testükhöz képest roppant erősek, szédítő magasságokba képesek eljutni. Egyes bolhacirkuszi idomárok szerint nem ritkán 80 cm magasra és 30 cm távolra is elpattannak. Hasonló teljesítményt mondhatna magáénak az ember, ha az Eiffel torony lábától felugrana annak tetejére, természetesen nekifutás nélkül. Joggal kerülnek tehát ezen kis erőművészek a cirkuszok porondjára, reflektorok kereszttüzébe. A rovarok az állatok tollazata vagy szőrzete között nagyon jól mozognak, melyet karmos lábacskáik, továbbá a testüket borító, hátrafelé irányuló szőrzetük, és a fejen sorakozó fésűszerű pikkelyeik segítenek elő. Teljes átalakulással fejlődnek. Az aprócska lábatlan, szőrös nyüvek a gazdaállat környezetében fellelhető szerves anyagokkal, ételmaradékokkal táplálkoznak.

Tuti menü